dilluns, 23 de novembre del 2009

ELS TROBADORS SARA VIDAL MALLO :)
Guillem de Cabestany (?-1212...)
cavaller de la comarca del Rossell. Un home molt agradable i molt famós en armes, cortesia i servei., estimava una dama que es deia na Saurimonda (sobre ella cantava i feia les seves cançons). I la dama, l'estimava a ell. Però la dama era casada, i li van dir al seu espòs, que va fer guardar-la, a més va matar a Guillem. Li va fer treure el cor i li va fer tallar el cap el va portar a casa seva i va rostir el cor, i el va fer donar a menjar a la seva esposa. I quan va haver acabat li va dir que era el cor de Guillem, va perdre la oïda la vista. Quan va tornar del xoc va dir que no tornaria a menjar mai, llavor el seu espòs ho sentí, va voler matar-la; però ella es va llençar pel balcó i va morir. D’això se’n va assabentar el rei d'Aragó, que era senyor d'en Ramon de Castell Rosselló i d'en Guillem de Cabestany. i va destruir tots els castells de l’espòs, i li va prendre tot allò que tenia, i el va posar a la presó. va recollir a Guillem de Cabestany i la dama, i els va fer portar a Perpinyà i posar en un monument en el que va fer dibuixar com havien mort .L’espòs va morir a la presó del rei.

Aquesta història és probablement fictícia ja que hi ha documents de l’època(que es va estendre per Europa dels segles XII al XIV amb diverses variacions i atribuïda a diversos personatges) que consten per exemple que el rei d’Aragó va morir abans de que la dama i l’espòs es casessin.
D'aquest trobador es conserven set cançons segures, una de les quals figura entre les més belles i repetides de la literatura dels trobadors: Lo dous cossire (La dolça tristesa), i dues d'atribució dubtosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada